niedziela, 9 lutego 2020

Historie pizzą pisane - Międzynarodowy Dzień Pizzy 2020

Wielu z Was zapewne wie - nie od wczoraj jestem fanką włoskiej kuchni. Jeżeli chodzi o jedzenie, pizza to prawdopodobnie jedyne danie bez którego nie wyobrażam sobie swojej egzystencji na tym świecie. Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was kilka ciekawostek dotyczących tego włoskiego przysmaku.

1. Kiedy pojawiła się pizza i skąd pochodzi jej nazwa
Pierwszy znany tekst, w którym możemy przeczytać o pizzy pochodzi z 997 roku. Co nie jest zaskakujące pochodzi on z centralnej części Włoch. W tekście możemy przeczytać, że wasal biskupa miasta Gaeta miał na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkiejnocy przekazywać swojemu panu 12 sztuk pizzy. Jaki mógł być jej smak, z czego była robiona? Tego się niestety nie dowiadujemy z tej krótkiej wzmianki. Raczej nie była to hawajska na grubym. A w zasadzie na pewno nie :)
Sam wyraz ''pizza'' najprawdopodobniej pochodzi z języka greckiego i wywodzi się od słowa pitta, co wskazuje na to, że to w czym jemy kebaba z mieszanym, z tym na co niektórzy kładą ananasa ma wspólnych przodków.
Kiedy więc ukształtowało się to danie w takiej formie w jakiej znamy je dzisiaj?


2. Można powiedzieć, że Pizza, którą znamy została ostatecznie "wynaleziona" dopiero pod koniec XIX wieku.
Jej historia jest ściśle powiązana z historią Włoch, a jakże by mogło być inaczej. Przez wieki Włochy były rozbite i podzielone pomiędzy wielu władców, a do ostatecznego połączenia doszło dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Co widzicie patrząc na pizzę? Od podstaw - pomidorowy podkład, kolor czerwony mozzarella, kolor biały - bazylia, kolor zielony. To co właśnie powstało to Pizza Margherita....albo flaga Włoch. Co ciekawe sama nazwa Margherita jest hołdem twórcy tej właśnie receptury, kucharza Raffaele Esposito dla ówczesnej królowej Włoch Małgorzaty, której ten właśnie smakołyk został zaprezentowany podczas jej wizyty w Neapolu. W pewnym sensie Pizza jest kwintesencją Włoch i symbolem ich zjednoczenia. Piękne, nieprawdaż?

3. Kto zjada najwięcej pizzy w ciągu roku?
I tutaj wielka niespodzianka. Szczerze mówiąc obstawiałabym Amerykanów, albo Włochów... a może nawet Polaków, jeżeli weźmiemy pod uwagę również tą wersję z ananasem u góry...a okazuje się, że wcale nie! Badania przeprowadzone w ostatnim czasie wykazały, że najwięcej pizzy zjadają mieszkańcy Niemiec i Norwegii...średnio 5,4 kg pizzy rocznie. Coś mi się zdaje, że jem jej 5 razy więcej... ;)


4. Czy istnieją jakieś wytyczne co do składników - co może znaleźć się na prawdziwej pizzy, a co na pewno nie?
Oczywiście istnieje jako taka konserwatywna, włoska wizja tego co może znaleźć się na pizzy. Z pewnością nie znajdziemy tam ananasa, czy innych nietypowych dodatków (jak chociażby kaszanki, proponowanej niegdyś przez Magdę Gessler). Jednakże w dzisiejszym świecie pizza nie zna granic i przystosowuje się do napotkanej w danym miejscu kultury. Tak więc popularnym dodatkiem do pizzy w Polsce może być ogórek kiszony, w Szwecji banany z curry, a w Brazylii groszek. Nie musicie się wstydzić tego jakie dodatki do pizzy lubicie. Ważne, żeby Wam smakowało. Dzisiaj jest jej święto, świętujmy zatem tak jak na pizzożerców przystało! Niech Wam jej nigdy nie zabraknie <3



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.